odstraszyć sarne, dzika....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vil
    Classic
    • 2010
    • 9

POległo????
  • zbigniew147
    Rider
    • 2008
    • 482

Cześć,
    Wiadamo, że słabo trafić sarne czy dzika.
    Czy znacie i możecie polecić jakieś dobrze działające odstraszacze na zwierzyne leśną.
    Trochę czytałem o gwizdkach o urzadzeniach elektronicznych ale nie koniecznie dobrze to działa.
    Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia i mógłby się podzielić.
    pozdrawiam

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

zbigniew147, Michaił Kałasznikow? :szeroki_usmiech
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• bobolino
        Rider
        • 2010
        • 392

Re: odstraszyć sarne, dzika....

Zamieszczone przez zbigniew147
        Wiadamo, że słabo trafić sarne czy dzika.
        Ja wiem, czy słabo?
        Wiadomo, że lepiej od razu trafić jelenia, czy innego żubra (a najlepiej dwa), ale dla pewności zapytaj na jakimś kółku łowieckim ;-)

Komentarz

• aksel
          Classic
          • 2014
          • 1

jeśli mieszkasz w domu to wystarczy sobie sprawić psa wcześniej dziki mi pod okna podchodziły (mieszkam pod lasem)
          aksel

Komentarz

• bobolino
            Rider
            • 2010
            • 392

Zamieszczone przez aksel
            jeśli mieszkasz w domu to wystarczy sobie sprawić psa wcześniej dziki mi pod okna podchodziły (mieszkam pod lasem)
            A najlepiej dwa Charty z gwizdkami - jeden będzie biegł przed autem z lewej, drugi z prawej, bo nie wiadomo z której strony dziki zwierz może wyskoczyć

Komentarz

• 2.0-16v Michał
              RS
              • 2013
              • 4038
              • Octavia III (5E3)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM
              • CHZD 1.0 TSI 115 KM

A nie chodzi tu o odstraszacze do samochodu czasem :diabelski_usmiech
              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
              przedstawiam smerfetke

Komentarz

• zbigniew147
                Rider
                • 2008
                • 482

Zamieszczone przez 2.0-16v Michał
                A nie chodzi tu o odstraszacze do samochodu czasem :diabelski_usmiech
                no dokłądnie, chodzi o to by zwierzyna nie pchała się pod jadące auto

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                  RS
                  • 2013
                  • 4038
                  • Octavia III (5E3)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM
                  • CHZD 1.0 TSI 115 KM

zbigniew147, znajomy ma założone gwiazdki. Z tego co zauważyłem jak z nim jeździłem to zwierzyna reaguje na te gwiazdki.
                  przedstawiam smerfetke

Komentarz

• Wally
                    RS
                    • 2012
                    • 3796
                    • Volkswagen

zbigniew147, uwierz mi, ze zwierzyna nie czai się w krzakach aby wystartować i zaj.bać Ci w auto :wink:
                    Drogi to coś co przecina im naturalne szlaki i po prostu to pech, że akurat w tym momencie akurat wybiega.
                    Najlepszym rozwiązaniem jest naprawdę zwalniać gdy widzisz znak informujący o zwierzynie,
                    bo ani trąbienie a tym bardziej walenie długimi (zwierzyna wtedy zastyga w bezruchu oślepiona ) nic nie da :!:
                    I co najważniejsze większość biega STADAMI, więc jak zobaczysz już jedno to licz się z tym, że może wyskoczyć zaraz więcej.
                    A jeżeli już nie ma wyjścia i walisz w zwierzynę to przed samym dzwonem odpuść hamulec,
                    przód bierze uderzenie na siebie i minimalizuje to szansę, że 50-200kg wleci Ci przez przednią szybę na fotel pasażera albo w Ciebie.
                    Nie jest to ciekawy widok a w kole takich wypadków w roku jest 3-4 i raz już widziałem niechcianego pasażera z przodu :shock:
                    Lepiej też mieć AC w takim przypadku, bo żadne koło nie wypłaci Ci odszkodowania.
                    Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                    => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                    => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                    "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• zbigniew147
                      Rider
                      • 2008
                      • 482

Wally
                      zgadzam się z Tobą. Niemniej jednak wiem, że są w sprzedaży różne wynalazki i chciałbym się dowiedzieć jakie doświadczenia mają forumowicze - czy to dział czy ściema

Komentarz

• Wally
                        RS
                        • 2012
                        • 3796
                        • Volkswagen

uwierz mi, że to ściema :!:
                        jeden powie, że to działa, bo mu zwierze uciekło a drugi przydzwoni i tyle,
                        wszystko niestety zależy od "widzimisie" zwierzyny :diabelski_usmiech

Komentarz

• zbigniew147
                          Rider
                          • 2008
                          • 482

kiedyś leśnik mi powiedział, że zwierze które stoi przy drodze faktycznie może zostać odstraszone ale tak jak ty mówisz że leci stado / wataha to te wynalazki są mało skuteczne

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                            RS
                            • 2013
                            • 4038
                            • Octavia III (5E3)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM
                            • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Gwizdki mogą pomóc jak i zaszkodzić. Ja jeżdżę do pracy przez kawałek lasu gdzie często coś paleta się koło drogi. Najlepsze to mieć oczy szeroko otwarte i troszkę zwolnić.
                            przedstawiam smerfetke

Komentarz

• cysterniarz
                              RS
                              • 2008
                              • 1887
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

zbigniew147, odpuść to sobie, tak jak pisze Wally, gwizdek nawet jak coś tam z siebie wydaje to i tak nie zatrzyma rozpędzonego dziko-zwierza który wali przed siebie na oślep w linii prostej.
                              Nie sądzę żeby takie gwizdki zatrzymały tych 2 wariatów jak na filmiku.
                              Dupsko ocaliły mi refleks i qpa szczęścia z przewagą qpy.
                              [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=h8LO5Hm3Oow[/youtube]

Niektórzy kupują takie cuda za 10-15zł i uspokajają tylko swoją psychikę, waląc później przez las po 160kmh, a zuuuułoooo dalej czai się w krzakach :diabelski_usmiech :lol:

Komentarz

• zbigniew147
                                Rider
                                • 2008
                                • 482

cysterniarz ile miałeś na cyferblacie?
                                tu faktycznie nie było zbyt dużego pola manewru

Komentarz

• cysterniarz
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 1887
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

+/- 90kmh

Komentarz

• Leniwiec
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 624
                                    • Octavia IV (NX3)
                                    • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez Wally
                                    Najlepszym rozwiązaniem jest naprawdę zwalniać gdy widzisz znak informujący o zwierzynie,
                                    Z tą informacją o zwierzynie to bym akurat lekko polemizował - miałem swoje przygody ze zwierzakami i ani razu nie było to w miejscu oznaczonym tym znakiem. Czasem można dojść do wniosku, że stawiany jest na pałę - mamy kawałek lasu, to postawmy znak.
                                    Natomiast same sarny/jelenie (widziałem kilka z zajebistym porożem, masakra wpaść na coś takiego co też przerabiałem) jak już przebiegają drogę, to najczęściej po jednej i drugiej stronie jest pole, a drzewa gdzieś dalej. I o znaku nie ma mowy.
                                    Jak zwierzak rozpędzony to go nic nie zatrzyma i zostaje tylko szczęście i umiejętności - cysterniarz, szacun dla Ciebie i Twojego aniołka
                                    Ale te co sobie stoją przy drodze, to puki nie zrobimy nic głupiego (jak klakson) będą sobie dalej stały i np. skubały trawę.
                                    Pozdro

Komentarz

• rafiki
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 15976
                                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Leniwiec
                                      Czasem można dojść do wniosku, że stawiany jest na pałę - mamy kawałek lasu, to postawmy znak
                                      Co prawda w tym kraju wszystko jest możliwe, ale to nie do końca taka samowola zarządcy drogi.
                                      Zamieszczone przez edroga.pl
                                      W załączniku nr 2 do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach (Dz.U. Nr 220, poz. 218 z późn. zm.) w odniesieniu do znaku A-18b „dzikie zwierzęta” zapisano, że stosuje się go do oznaczenia miejsc (odcinków dróg), na których zwierzęta dziko żyjące często przekraczają drogę, np. przy wjeździe do lasu o dużej ilości zwierzyny lub miejscach przecięcia przez drogę dojścia do wodopoju. Miejsca takie można ustalić na podstawie informacji o szlakach wędrówek zwierząt uzyskanej od służb leśnych.
                                      رافال
                                      Spoty
                                      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• kazik4x4
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2728

Zamieszczone przez cysterniarz
                                        +/- 90kmh
                                        No to miałbyś chłodnice zunifikowane z silnikiem i zderzak w proszku.

Ja mam problem z dzikami inny. Mam jakieś tam areały i część z nich to łąki. Na jedną z nich, moją ulubioną, położoną na zboczu góry myśliwi wysypują pokarm dla dzików - ziemniaki, żołędzie, kukurydzę itp. Dziki tam przyłażą, ryją jak sksyn że później trzeba to agregatem co wiosna przejechać aby wyrównać.
                                        Myśliwi mają ambonę ustawioną w lesie który graniczy z moją parcelą i zanęcają zwierzynę na moim polu.
                                        Koło łowieckie udaje głupa, ambona mimo że na ich terytorium to nie wiadomo czyja, spotkani myśliwi grają na Jana. Zostawiłem im w ambonie kartkę a ponadto wbiłem na skraju łąki tabliczkę z informacją, że od tej jesieni nie życze sobie aby zanęcali "na moim".
                                        Jak się nie zastosują to ambona pójdzie na cele opałowe, a stare Pajero głównego łowczego który sobie upodobał mój teren zostanie Fendtem przeciągnięte do strumienia lub w inne kłopotliwe miejsce.

Komentarz

• ale_jak_to
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 199

Ponoc zwierzyna ktora stoi na drodze w bezruchu, po zgaszeniu swiatel zacznie sie ruszac Nie probowalem bo nie mialem okazji ale moze cos w tym jest. Dopóki widzi lampy patrzy sie na nie, jak przestanie to moze sobie pojdzie a nie tak jak czlowiek bedzie patrzyla co sie stalo

Komentarz

• Wally
                                            RS
                                            • 2012
                                            • 3796
                                            • Volkswagen

Zamieszczone przez ale_jak_to
                                            Ponoc zwierzyna ktora stoi na drodze w bezruchu, po zgaszeniu swiatel zacznie sie ruszac Nie probowalem bo nie mialem okazji ale moze cos w tym jest. Dopóki widzi lampy patrzy sie na nie, jak przestanie to moze sobie pojdzie a nie tak jak czlowiek bedzie patrzyla co sie stalo
                                            "walenie" długimi nie jest dobrym rozwiązaniem, bo dezorientuje zwierzynę - a ta instyktownie albo nieruchomieje albo podąża w kierunku źródła światła :wink:
                                            W ten sposób "polują" kłusownicy :|

Komentarz

• himi
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1115
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CBZB 1.2 TSI 105 KM

A propos dyskusji na ten temat. Znalazłem na twardym dysku - 2008 rok sierpień, krajowa 12-stka. Kierowcy tego seata wyskoczył w nocy około 200 kilogramowy jeleń. Skutki widać poniżej na zdjęciach.

Komentarz

• Mickul
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2847

Mój sposób na uniknięcie kolizji z jeleniem/sarną/łanią/danielem/dzikiem to jazda 40-60km/h w nocy przez las, szczególnie przez lasy w Kuźni Raciborskiej. :roll: Zresztą, wczoraj z 2.0-16v Michał przekonaliśmy się (na własne uszy :P), że Jelenie mają rykowisko i nie wiadomo czy jakaś głupia łania nie wyskoczy przed maskę, bo gdzieś usłyszała swojego adoratora. :lol:

Moja droga do domu prowadzi przez długą, wyremontowaną prostą, ale zlokalizowaną w środku lasu. I nie wiem czy ludzie na własnej skórze musza się przekonać, że wyskok sarny (pot. każdy jeleń/sarna/łania/daniel) to jest ułamek sekundy i hamowanie nic nam nie da? Za dużo widziałem już tego na poboczu, przed swoją maską i na masce kogoś innego żeby jechać szybciej niż 60km/h... Wolę być w domu 5 minut później. Okej, mam AC na wypadek wypadku z leśną zwierzyną, ale wątpię żeby mi ono coś pomogło na wypadek kolizji z... łosiem. Które niestety w Tarnowskich Górach i Raciborzu są. :roll:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=a4Hwo8Dmnjg[/youtube]

Nie była ona na moim pasie, nie widziałem też świecących oczu bo była odwrócona w drugą stronę. Ale ciekawe jakby zareagowała na widok świateł auta nadjeżdżającego z naprzeciwka.

Komentarz

• przemo9
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 228
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

pod koniec maja na DK 22 w okolicach Dobiegniewa jechałem sobie wczesnym wieczorem jakieś 300-500m za kilkoma samochodami i nagle z prawej strony wyskoczyły dwie łanie - na szczeście - pierwsza zawróciła...
                                                  jakby nie zawróciłą to moje autko wyglądałoby jak ten leon powyżej...
                                                  O II fl kombi elegance

Komentarz

Pracuję...